Kedves Nyolcadikos!

Az informatika az adatok rögzítésével, tárolásával, továbbításával és feldolgozásával foglalkozik, tehát igen nagy területet ölel fel. Ha a hardvereszközöket tekintjük, akkor a mobiltelefonoktól az asztali gépeken és DVD-lejátszókon át egészen a szuperszámítógépekig terjed az informatika. Ha pedig a rajtuk futó programokat nézzük, akkor a játékoktól, a szövegszerkesztő és képfeldolgozó programokon át a fejleztő környezetekig és vírusirtókig. És akkor számtalan közbülső állomást meg sem említettünk.

Ebben az évben ebből a hatalmas területből főleg egy szűk tartományra: az irodai alkalmazásokra koncentrálunk. Ezek általában egy programcsomagban jelennek meg.
Az irodai alkalmazáscsomag azpkat a szoftvereket tartalmazza, amelyek egy átlagos irodában a feladatok ellátásához szükségesek. Mindig tartalmaznak szövegszerkesztő és táblázatkezelő programot, de további részei is lehetnek, például prezentációkészítő, adatbázis-kezelő, webszerkesztő vagy grafikai alkalmazások. Sokféle irodai csomagot készítenek, ilyenek például a Microsoft Office, az Openoffice.org, a LibreOffice, az Ashampoo Office, az Ability Office, stb. Maga az office szó irodát jelent.

Sokan az irodai programcsomagokat az informatika egyik legunalmasabb és legkevésbé érdekes területének tartják. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy azok ismeretét ma már szinte minden munkahelyen megkövetelik, például gyakran az iskolai feladatok megoldását is velük végezzük. Ha az irodai alkalmazásokat nem ismerjük, az ma egyértelműen hátrányt jelent. Ezért ebben az évben az egyik programcsomag 3 programját fogjuk megismerni a tanév során.