Kedves Ötödikes!

Bizonyára Neked is eltűnt, hogy mostanában elég nehéz úgy bemenni egy szobába, terembe, hogy ne legyen ott valamilyen számítógép. Igen, ott vannak, még ha nem is mindig számítógépalakúak, hanem okostelefonnak, televíziónak, tabletnek vagy épp mosógépnek vannak álcázva. Igencsak sok mindenben lapul számítógép.

Tehát körbe vagyunk véve számítógépekkel. Ha körbe vagyunk véve számítógépekkel, akkor használjuk is a gépeket a nap minden órájában. Ha használjuk is őket, miért ne akarnánk jól használni? Ezek szerint érdemes megtanulni a számítógépeket igazán jól használni?! De még mennyire!

Ez a könyv épp ebben segít neked! Ezért húzza az iskolatáskádat. Ezért foglalja a helyet a padodban a sokkal fontosabb dolgok (tízórai, miegymás) elől. Azért dolgozott sok tanár sokat a megírásával, hogy a számítógép ne valami gonosz varázslat, hovatovább boszorkányság legyen számodra, hanem egy olyan eszköz, amelyiknek érted a működését és amelyet örömmel és ügyesen használsz.

A számítógéppel annyi mindent lehet csinálni, hogy szinte lemondani sem lehet. Jelen sorok írója már harmincöt éve számítógépezik (nem folyamatosan, néha picit abbahagyja) és még mindig nem unta meg! Mi idén - veled együtt, kedves Ötödikes - először is megnézzük, hogy mi lakik egy számítógép belsejében, megtanuljuk a legalapvetőbb fogalmakat, megismerkedünk a billentyűzettel részletesen, majd mappákat és fájlokat készítünk. Mikor már ez megy, jól szétnézünk az interneten, megismerve annak fényes és sötét oldalát is. Ezután megnézzük, miként programozható egy számítógép, írunk egyszerűbb játékot és robotoknak parancsolgatunk. Ha ezzel megvagyunk, megtanulunk lenyűgözően szép és érdekes bemutatókat készíteni, fényképet átalakítani.

Hát, ilyen lesz ez a könyv, és ha már úgyis erről beszélünk, megemlítjük, hogy a könyhöz tartoznak leölthető fájlok, amiket például a programjaidhoz tudsz felhasználni, vagy az elkészülő bemutatóidba kerülnek majd bele. A www.tankonyvkatalogus.hu/.../OH-DIG05TA weboldalt megtalálva találod meg őket.

Hogy sok minden kimaradt? Igen, teljesen igazad van, de majd hatodikos korodban is várunk, hogy újabb részeit fedezhessük fel a bennünket körülvevő digitális világnak!