Kedves Harmadikos!

Ezt a könyvet azért készítettük neked, hogy minél jobban eligazodhass a körülötted lévő világban.Ebben segít ez a furcsa nevű tantárgy – a digitális kultúra – és ez a könyv is. Lehet, hogy nem is papíron fogod olvasni, mert digitális változatban is elérheted.
Mivel is foglalkozik a digitális kultúra?
Röviden a digitális világgal és veled, azzal, hogy hol a te helyed ebben a környezetben. Nem csak eszközöket tanulsz majd meg használni, különböző alkalmazásokat kezelni, hanem ennél jóval többet.
Például információt keresni, megkülönböztetni a hasznos, valós információt a hamistól, felismerni az álhíreket. Megtanulsz védekezni a digitális világ veszélyei ellen, felismered az adathalászatot, meg tudod majd őrizni a személyes adataidat.
Tanulsz a robotok világáról, sőt munkára is fogod őket: csodálatos élmény, amikor egy robot azt csinálja, amit te programozol. Labirintusokon át vezeted robotjaidat, komoly feladatokat oldasz meg velük.
Gyönyörű grafikákat alkotsz majd, díszítheted velük az osztályt, de a szobádat is. Érdekes előadásokat tarthatsz a többieknek, saját bemutatókkal színesítve, ámulatba ejtő képekkel, rajzokkal, rövid szövegrészekkel. Mindezt te rendezed össze, olyanná alakítod, amilyenre szeretnéd. Saját történeteket is létrehozhatsz, mesélhetsz, játszhatsz a digitális világban.
Ez a világ folyamatosan alakul, változik, újabbnál újabb szerkezetek jelennek meg, sosem pihenhetünk. Köszöntünk most ennek az izgalmas felfedezőútnak az elején: Kalandra fel!

Hát, ilyen lesz ez a könyv, és ha már úgyis erről beszélünk, megemlítjük, hogy a könyhöz tartoznak leölthető fájlok, amiket például a programjaidhoz tudsz felhasználni, vagy az elkészülő bemutatóidba kerülnek majd bele. A www.tankonyvkatalogus.hu/.../OH-DIG03TA weboldalt megtalálva találod meg őket.